Έρευνα σε BMW, Ford, Mercedes, Opel, Renault και VW για συμπαιγνία στην ανακύκλωση αυτοκινήτων τους στην Ευρώπη

Σχετικά άρθρα

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνούν τις BMW, Mercedes, VW, Renault, Opel και Ford λόγω υποψιών πως παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς που σχετίζονται με τον τρόπο απόρριψης και ανακύκλωσης των αυτοκινήτων τους στο τέλος του κύκλου της ζωής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Οι επιθεωρήσεις και τα αιτήματα για πληροφορίες αφορούν πιθανή συμπαιγνία σε σχέση με τη συλλογή, επεξεργασία και ανάκτηση αυτοκινήτων και βαν στο τέλος του κύκλου της ζωής τους που θεωρούνται απόβλητα.

Από τη μεριά της η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει:

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών έχει λόγους να υποπτεύεται ότι έχει λάβει χώρα αντιανταγωνιστική συμπεριφορά στην οποία εμπλέκονται ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων και ορισμένοι φορείς του κλάδου.

Επιπλέον οι εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει κανόνες που απαγορεύουν τη συμπαιγνία, όπως συμφωνίες καθορισμού τιμών, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.

Οι αρχές ανταγωνισμού έκαναν εφόδους σε εγκαταστάσεις της Opel και της Renault, με τις Ford, BMW και VW να έχουν λάβει αιτήματα να παραδώσουν πληροφορίες στις αρχές αλλά για την ώρα δεν έχουν ερευνηθεί εγκαταστάσεις τους. Όλες οι εταιρίες δήλωσαν πως συνεργάζονται με τις αρχές.

Η Mercedes ήταν η εταιρία που αποκάλυψε τη συμπαιγνία στις αρχές, αναμένοντας με αυτόν τον τρόπο να γλυτώσει τα σχετικά πρόστιμα. Γι’αυτό συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει κάνει αίτηση για επιείκεια.

Περίπου 12 εκατ. αυτοκίνητα αποσύρονται από τους ευρωπαϊκούς δρόμους κάθε χρόνο για διάφορους λόγους. Υπάρχει μια γκρίζα αγορά, με δύο στα τρία οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους να παραδίδονται σε εξουσιοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας. Η νομοθεσία της ΕΕ αναθέτει την ευθύνη για τη διαχείριση παλαιών οχημάτων στις εταιρίες που τα κατασκεύασαν, με τους κανονισμούς να απαιτούν περίπου το 85% του βάρους ενός οχήματος να ανακυκλώνεται ή να επαναχρησιμοποιείται.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Έναρξη παραγωγής για τη νέα BMW M5

Εκτός της νέας γενιάς της Σειράς 1, η BMW ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκίνησε η παραγωγή και της νέας M5, η οποία αποκαλύφθηκε μόλις την...

Η Renault παρουσιάζει το Grand Koleos, αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Geely

Θυμάσαι τη Renault Samsung Motors; Τον Μάρτιο του 2022, ο κορεατικός βραχίονας της γαλλικής μάρκας απέρριψε το όνομα της δημοφιλούς ηλεκτρονικής μάρκας και τη...