Η Tesla θέλει να κάνει ένα κομμάτι το κάτω μέρος του αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα

Η Tesla αναπτύσσει μια νέα διαδικασία χύτευσης μέσω της οποίας θέλει πρακτικά να κατασκευάζει όλο το κάτω μέρος του αυτοκινήτου σε ένα μόνο κομμάτι, μέσω γιγαντιαίων πρεσών, επιτρέποντας της να μειώσει σημαντικά τα κόστη παραγωγής έτσι ώστε να καταφέρει να βγάλει στην αγορά ένα ηλεκτρικό μοντέλο με αρχική τιμή τα 25.000 δολάρια. Εάν η Tesla κάνει πράξη τα θέλω της, τότε θα μπορεί να αναπτύσσει ένα νέο αυτοκίνητο κάθε δύο χρόνια ή λιγότερο.

Στο Model Y η Tesla κατασκευάζει τα υποπλαίσια με την διαδικασία Gigacasting, με τα υποπλαίσια να αποτελούνται μόνο από ένα κομμάτι αλουμινίου που κατασκευάζονται με χύτευση. Τώρα η εταιρία θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και να κατασκευάζει όλο το κάτω μέρος σε ένα κομμάτι, μειώνοντας την πολυπλοκότητα και το κόστος, χρησιμοποιώντας ακόμη μεγαλύτερες πρέσες. Συγκριτικά, το αντίστοιχο τμήμα ενός συμβατικού αυτοκινήτου αποτελείται από περίπου 400 κομμάτια.

Ένα μειονέκτημα στη χύτευση μεγάλων κομματιών είναι ότι η πραγματοποίηση αλλαγών στο καλούπι δοκιμής μπορεί να είναι απίστευτα δαπανηρή. Οι μικρότερες τροποποιήσεις φέρεται να κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 δολάρια, ενώ οι μεγαλύτερες θα μπορούσαν να κοστίζουν από 1,5 εκατ. δολάρια έως 4 εκατ. δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται τακτικά αρκετές αλλαγές για να γίνει σωστός σχεδιασμός, απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα πριν καν ξεκινήσει την παραγωγή.

Αλλά η Tesla βρήκε μια εταιρεία, την ExOne της Desktop Metal, που χρησιμοποιεί άμμο για να εκτυπώσει 3D καλούπια. Η χρήση αυτών των καλουπιών με βάση την άμμο πιθανότατα θα κοστίσει περίπου το 3% του συνολικού κόστους δημιουργίας ενός παραδοσιακού καλουπιού, ακόμη και με πολλαπλές τροποποιήσεις. Θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία, μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος σωστά τα καλούπια από έξι μήνες ή ένα χρόνο σε μόλις δύο μήνες.

Η Tesla θέλει να δημιουργήσει ένα κούφιο κάτω μέρος, τόσο για λόγους μείωσης βάρους, όσο για εξοικονόμηση κόστους και να λειτουργεί αποσβεστικά σε περίπτωση σύγκρουσης. Ο μόνος τρόπος που βρήκε για να δημιουργήσει αυτές τις εσοχές είναι με συμπαγείς πυρήνες άμμου, με την άμμο να αφαιρείται μετά την κατασκευή του χυτού.

Όσο υπέροχη κι αν ακούγεται η παραπάνω διαδικασία, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα. Η Tesla θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πολύ ισχυρές πρέσες για τα καλούπια με βάση την άμμο. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πιο αργή προσέγγιση με λιγότερο ισχυρές πρέσες που δημιουργούν χύτευση υψηλότερης ποιότητας, αλλά δεν μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα.

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα της χύτευσης του κάτω μέρους σε ένα μόνο κομμάτι, είναι το γεγονός πως καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την επισκευή του αυτοκινήτου εάν αυτό τρακάρει. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ρωγμές στο μέταλλο, κάτι που η Tesla ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι είχε λύσει, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ειδικό κράμα αλουμινίου που δεν θα είχε αυτό το πρόβλημα. Αλλά έχουμε δει πρόσφατα πως ιδιοκτήτης ενός Model S εντόπισε το υποπλαίσιο της μπροστινής ανάρτησης του αυτοκινήτου του να είναι ραγισμένο.

Ωστόσο η Tesla θα μπορούσε να τροποποιήσει το κράμα που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για το κάτω μέρος σε ένα κομμάτι και εάν τελικά καταφέρει να το κάνει σωστά, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Σε ότι αφορά το μοντέλο των 25.000 δολαρίων, η Tesla άφησε να εννοηθεί πως σχεδιαστικά θα αντλεί έμπνευση από το Cybertruck, αλλά δεν έδωσε άλλες πληροφορίες γι’αυτό.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Μόνο με μίσθωση το υδρογονοκίνητο plug-in υβριδικό Honda CR-V e:FCEV

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Honda παρουσίασε το CR-V e:FCEV, το οποίο είναι μια υδρογονοκίνητη plug-in υβριδική έκδοση του δημοφιλούς SUV μοντέλου της ιαπωνικής εταιρίας,...

Το Maserati Tridente είναι ένα πολυτελές ηλεκτρικό powerboat

Η Maserati συνεργάστηκε με τη Vita Power για να δημιουργήσει το Tridente, ένα πολυτελές αμιγώς ηλεκτρικό σκάφος (dayboat), επεκτείνοντας τη στρατηγική της ηλεκτρικής στο...

Το Nissan Qashqai facelift ήρθε Ελλάδα, αναλυτικά οι τιμές του

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η στατική, πανελλήνια παρουσίαση του ανανεωμένου Qashqai, με την εισαγωγική εταιρία να ανακοινώνει τον αναλυτικό τιμοκατάλογο του δημοφιλέστατου μοντέλου της Nissan. Επιπλέον, η...