20 “μυστικά” που δεν ήξερες για το McLaren Technology Centre

Σχετικά άρθρα

Χθες, Κυριακή 12 Μαΐου του 2024, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια του τεχνολογικού κέντρου της McLaren (γνωστού ως MTC, McLaren Technology Centre) από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης Βρετανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, στο MTC στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της McLaren Automotive και της McLaren Racing. Το McLaren Production Center, ήτοι οι εγκαταστάσεις παραγωγής των αυτοκινήτων της βρετανικής εταιρίας, προστέθηκαν στις εγκαταστάσεις το 2011.

Παρακάτω θα μάθεις 20 “μυστικά” που δεν ήξερες για το MTC.

  1. Η λίμνη που περιβάλλει το κτίριο περιέχει πάνω από 30 εκατομμύρια λίτρα νερού. Το νερό αντλείται μέσω εναλλάκτη θερμότητας, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην ψύξη των κτιρίων και στη διάχυση της θερμότητας που παράγεται από την αεροδυναμική σήραγγα.
  2. Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, οι διαστάσεις του κτιρίου προσαρμόστηκαν για να διασφαλιστεί ότι δεν χρειάζεται να κοπούν πλακάκια, ώστε αυτά να ταιριάξουν ακριβώς στο σχεδιασμό του κτιρίου. Στο κέντρο παραγωγής, ο εξοπλισμός δοκιμής σχεδιάστηκε επίσης έτσι ώστε να μην κοπούν πλακάκια και να εφαρμόζουν τέλεια γύρω από τον εξοπλισμό.
  3. Ο σχεδιασμός των σημείων στήριξης στην πρόσοψη του κτιρίου εμπνεύστηκε από τα ψαλίδια της ανάρτησης ενός αυτοκινήτου της Formula 1.
  4. Η ατμοσφαιρική πίεση στο εστιατόριο της McLaren είναι ελαφρώς χαμηλωμένη και ελεγχόμενη για να περιορίσει τη μυρωδιά του φαγητού.
  5. Πάνω από 100.000 δέντρα και θάμνοι έχουν φυτευτεί στην έκταση των 50 στρεμμάτων από τότε που η McLaren ανέλαβε την ιδιοκτησία της γης. Υπάρχουν πάνω από 14.000 μεμονωμένα φυτά σε καθένα από τους πέντε χώρους στάθμευσης της εταιρείας.
  6. Η γη στην οποία χτίστηκαν οι εγκαταστάσεις ήταν αρχικά σπίτι μιας φάρμας στρουθοκαμήλων και μοντέλου σιδηροδρόμων.
  7. Περισσότερα από 300.000 κυβικά μέτρα χώματος αφαιρέθηκαν κατά την κατασκευή του MTC. Όλο το χώμα ανακατανεμήθηκε γύρω από την τοποθεσία και επανατοποθετήθηκε.
  8. Αν το δει κανείς από ψηλά, το MTC και η λίμνη σχηματίζουν έναν τέλειο κύκλο.
  9. Το κτήριο έχει φουτουριστική εμφάνιση και έχει χρησιμοποιηθεί ως σετ για πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
  10. Έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 43.000 τετραγωνικά μέτρα γυαλιού στο κτίριο.
  11. Χρειάστηκαν 2 εκατομμύρια ώρες εργασίας για την κατασκευή του τεχνολογικού κέντρου της McLaren.
  12. Τα ποτάμια και οι λίμνες παρέχουν βιότοπο για 11 είδη λιβελούλας, κάτι που είναι μοναδικό για μια τέτοια κατοικημένη περιοχή.
  13. Το κύριο πλαίσιο του κτιρίου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να φιλοξενεί εννέα ολόκληρα αεροσκάφη Boeing 747.
  14. Το κτίριο περιβάλλεται από έναν τοίχο με λάσπη πάχους ενός μέτρου και βάθους 27 μέτρων. Για την εκσκαφή αυτού, χρησιμοποιήθηκε ένας εκσκαφέας, ένας από τους τρεις μόνο στον κόσμο, που έπρεπε να μεταφερθεί από την Αμερική. Έφτασε ως εξαρτήματα, που γέμισαν 9 αρθρωτά φορτηγά, και χρειάστηκε μια εβδομάδα για να συναρμολογηθεί.
  15. Μια ηλιόλουστη μέρα του Ιουλίου ή του Αυγούστου, αν περπατήσεις στο μονοπάτι γύρω από το McLaren Park, μπορείς να δεις περίπου 350 πεταλούδες. Περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη από πεταλούδες εμφανίζονται στο McLaren Park κάθε χρόνο.
  16. Κατά τις συναντήσεις για τη σχεδίαση του κτιρίου, σκοπός ήταν να το κάνει να αισθάνεται 90% Nasa, 10% Disney.
  17. 100 τόνοι άνθρακα δεσμεύονται και αποθηκεύονται κάθε χρόνο από τη βλάστηση των εγκαταστάσεων του MTC.
  18. Η λίμνη φιλοξενεί πλέον κυπρίνους εκτρεφόμενους από τη McLaren, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από το αρχικό απόθεμα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.
  19. Οι γυάλινοι ανελκυστήρες στην πρόσοψη της εταιρείας εμπνεύστηκαν από ένα έμβολο. Κατασκευασμένα από ένα μονοκόμματο υδραυλικό έμβολο, σχεδιάστηκαν για να αποφευχθεί η ανάγκη για τηλεσκοπικό έμβολο που θα χρειαζόταν αντιαισθητικό γράσο σε όλο το μήκος του.
  20. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Norman Foster της Foster & Partners ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό του κτιρίου. Ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή στο στάδιο του Wembley, το διάσημο Gherkin στο Λονδίνο, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και τον Century Tower στο Τόκιο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H driftάδικη McLaren P1 GTR με τον τετραρότορο κινητήρα θα σου “πάρει” το μυαλό

Το νέο αυτοκίνητο του Νεοζηλανδού drifter, Mike Whiddett, κοινώς γνωστός ως Mad Mike, θα αφήσει ιστορία. Πρόκειται ενδεχομένως για το επικότερο αυτοκίνητο που έχει...