Ο κινητήρας σου αποδίδει πολύ περισσότερα άλογα όταν λειτουργεί με λίγο λάδι, αλλά μην το επιχειρήσεις

Σχετικά άρθρα

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου με λιγότερο λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής του, μιας και μόνο έτσι ο κινητήρας θα λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια, εντός των προδιαγραφών του, διασφαλίζοντας την μακροζωία του.

Στο ακόλουθο video, ένας V8 LS κινητήρας της Chevrolet δοκιμάστηκε σε έναν πάγκο δυναμομέτρησης για να δούμε πόσα άλογα αποδίδει όταν λειτουργεί με διάφορες ποσότητες λαδιού και όπως θα δεις, η ποσότητα του λαδιού έχει μεγάλη επίδραση στην ισχύ του κινητήρα.

Αρχικά ο κινητήρας δοκιμάστηκε με 5 λίτρα λαδιού και μετρήθηκε να παράγει 649 άλογα, αλλά η πίεση λαδιού ήταν επικίνδυνα χαμηλή. Στη δεύτερη δοκιμή προστέθηκαν επιπλέον 2 λίτρα, με τον κινητήρα να παράγει 630 άλογα και την πίεση να είναι σε ασφαλέστερο επίπεδο, ενώ με επιπλέον 2 λίτρα λαδιού, 9 στο σύνολο, η απόδοση του κινητήρα έφτασε στα 589 άλογα, με την πίεση του λαδιού να είναι η ιδανική.

Με λιγότερο λάδι ο στροφαλοφόρος άξονας του κινητήρα συναντά μικρότερη αντίσταση και έτσι περιστρέφεται γρηγορότερα, επιτρέποντας στον κινητήρα να παράγει περισσότερη ιπποδύναμη.

Ωστόσο, παρότι το λάδι μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση, διατηρεί τα πάντα στο εσωτερικό του κινητήρα με τη σωστή λίπανση για να μεγιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής τους, οπότε μην “αδειάσεις” τον κινητήρα σου από λάδι για μερικά -λίγα ή πολλά- άλογα επιπλέον, εάν δεν θέλεις να έρθεις αντιμέτωπος με ζημιές που η επισκευή τους θα σου κοστίσουν αρκετά χρήματα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δοκιμές του Yangwang U9 των 1.300 ίππων στο Nurburgring, με πυρωμένα φρένα

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η YangWang -η νέα εταιρία της BYD- αποκάλυψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού της supercar, ονόματι U9. Πρόσφατα, η κινέζικη εταιρία...