Επίσημο: Οι νέοι κανονισμοί της F1 από το 2026

Σχετικά άρθρα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτων (FIA) παρουσίασε τους κανονισμούς που θα διέπουν την Formula 1 από το 2026 και μετά, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και ορισμένες φωτογραφίες με το πως θα μοιάζουν τα μονοθέσια αυτά.

Το πλήρες σύνολο των κανονισμών του 2026 μεταφέρει τη Formula 1 στο μέλλον μέσω μιας σειράς βασικών καινοτομιών στη μονάδα ισχύος, το πλαίσιο, την αεροδυναμική, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

Οι κύριες λεπτομέρειες των νέων κανονισμών που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και σε περισσότερες μάχες είναι:

  • Τα μονοθέσια του 2026 θα είναι 30 κιλά ελαφρύτερα από τα σημερινά μονοθέσια, έχοντας βελτιώσει στην απόδοση και στο χειρισμό.
  • Η επανασχεδιασμένη μονάδα ισχύος βασίζεται στους πιο αποδοτικούς κινητήρες του κόσμου με σχεδόν 300% περισσότερη ισχύ μπαταρίας.
  • Ενεργή αεροδυναμική για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαχείρισης ενέργειας των νέων μονάδων ισχύος.
  • Αυξημένες ευκαιρίες για προσπέραση μέσω της νέας λειτουργίας χειροκίνητης παράκαμψης που παρέχει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
  • Τα μονοθέσια του 2026 θα καταναλώνουν 100% βιώσιμα καύσιμα.
  • Βελτιωμένη ασφάλεια μέσω ισχυρότερων κατασκευών και ακόμη πιο σκληρών δοκιμών.

Μονάδα ισχύος

Οι κανονισμοί για τις μονάδες ισχύος ορίζουν πως τα επόμενης γενιάς μονοθέσια της Formula 1 θα είναι εξίσου δυνατά με τα σημερινά, αλλά θα καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα παράγουν καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2.

Ενώ η ισχύς που προέρχεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μειώνεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης από τα 750 – 760 άλογα (550 – 560 kW) σε 544 άλογα (400 kW), η απόδοση του MGH-K αυξάνεται σημαντικά, από τα 120 kW σε 350 kW (476 άλογα) – μια αύξηση σχεδόν 300% στην ηλεκτρική ισχύ. Επομένως, η απόδοση διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ η βιωσιμότητα αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Με την απλοποίηση της μονάδας ισχύος μέσω της αφαίρεσης του MGU-H και της επέκτασης της ηλεκτρικής ισχύος, η τεχνολογία των μονοθεσίων του 2026 είναι πιο κοντά στα αυτοκίνητα παραγωγής από ποτέ, και σε συνδυασμό με το 100% βιώσιμο καύσιμο παρέχει μια προνοητική πλατφόρμα ώστε οι τεχνολογίες της Formula 1 να περάσουν στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Επιπλέον, η ποσότητα ενέργειας που μπορεί να ανακτηθεί κατά το φρενάρισμα διπλασιάζεται, με αποτέλεσμα μια συνολική ανακτήσιμη ενέργεια 8,5 MJ ανά γύρο.

Δεν φέρουν DRS, μιας και αυτό έχει αντικατασταθεί από τη λειτουργία χειροκίνητης παράκαμψης για τη δημιουργία βελτιωμένων ευκαιριών προσπέρασης. Ενώ η ανάπτυξη του μπροστά μονοθεσίου θα μειώνεται μετά τα 290 χλμ/ώρα, φτάνοντας στο μηδέν στα 355 χλμ/ώρα, το πίσω μονοθέσιο θα επωφεληθεί από το MGUK Override που παρέχει 350 kW (476 άλογα) έως τα 337 χλμ/ώρα και +0,5 MJ επιπλέον ενέργειας.

Ο οδηγός θα μπορεί να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη λειτουργία κατά το δοκούν, είτε όταν θέλει να κάνει κάποια προσπέραση, είτε να αμυνθεί, είτε να βελτιώσει τον χρόνο γύρου, αλλά όσο περισσότερο την χρησιμοποιεί θα διακινδυνεύει να θέσει τη μονάδα ισχύος σε ενεργειακό έλλειμμα κατά τη διάρκεια του γύρου.

Σασί

Σχεδιασμένα για να είναι μικρότερα και ελαφρύτερα από την τρέχουσα γενιά αυτοκινήτων, οι διαστάσεις των μονοθεσίων του 2026 έχουν τροποποιηθεί για να τηρούν την ιδέα του “ευκίνητου αυτοκινήτου” στην καρδιά των νέων κανόνων. Το μεταξόνιο μειώνεται από το μέγιστο των 3,6 μέτρων στα 3,4 μέτρα, ενώ το πλάτος έχει μειωθεί από τα 2 μέτρα στα 1,9 μέτρα. Το μέγιστο πλάτος δαπέδου θα μειωθεί κατά 150 χλστ.

Η μείωση βάρους ήταν βασικός στόχος και τα αυτοκίνητα του 2026 θα έχουν ελάχιστο βάρος 768 κιλών – 30 κιλά λιγότερο από τα αντίστοιχα του 2022. Τα 768 κιλά αποτελούνται από 722 κιλά μονοθέσιο και οδηγό + 46 κιλά η εκτιμώμενη μάζα των ελαστικών.

Η κάθετη παραγόμενη αεροδυναμική δύναμη μειώνεται κατά 30% και η οπισθέλκουσα κατά 55%.

Το μέγεθος των τροχών 18 ιντσών διατηρείται, αν και το πλάτος των μπροστινών ελαστικών έχει μειωθεί κατά 25 χλστ και των πίσω κατά 30 χλστ, αλλά με ελάχιστη απώλεια πρόσφυσης.

Αεροδυναμική

Τα μονοθέσια του 2026 θα επωφεληθούν επίσης από το ολοκαίνουργιο σύστημα ενεργής αεροδυναμικής. Το σύστημα, που περιλαμβάνει κινητά μπροστινά και πίσω πτερύγια, θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ταχύτητες στις στροφές με το τυπικό Z-Mode. Στις ευθείες, οι οδηγοί θα μπορούν να αλλάζουν σε X-Mode, μια διαμόρφωση χαμηλής οπισθέλκουσας σχεδιασμένη να μεγιστοποιεί την ταχύτητα στις ευθείες.

Θα υιοθετηθεί μια ενεργή πίσω πτέρυγα τριών στοιχείων, ενώ η κάτω πίσω πτέρυγα έχει αφαιρεθεί και οι ακραίες πλάκες έχουν απλοποιηθεί.

Η μπροστινή πτέρυγα θα είναι 100 χιλιοστά πιο στενή από τη σημερινή και θα διαθέτει ενεργό πτερύγιο δύο στοιχείων.

Σε αντίθεση με τα σημερινά αυτοκίνητα, οι θόλοι των μπροστινών τροχών θα αφαιρεθούν και μέρος του αμαξώματος του τροχού θα αλλαχθεί, για να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση απόδοση του ξεπλυμένου αέρα (wake performance).

Οι πλακέτες ελέγχου των στροβίλων των εμπρός τροχών θα τοποθετηθούν στο μπροστινό μέρος των side pods για να βοηθήσουν στον έλεγχο της ροής του αέρα πίσω από τους τροχούς.

Τα αυτοκίνητα θα διαθέτουν ένα μερικώς επίπεδο δάπεδο και έναν διαχύτη χαμηλότερης ισχύος, που θα μειώσει το ground effect και την εξάρτηση των αυτοκινήτων από εξαιρετικά άκαμπτα και χαμηλά στησίματα.

Ασφάλεια

Η αυστηρή επιδίωξη της FIA για την ασφάλεια τηρείται στους κανονισμούς της Formula 1 του 2026. Οι αναθεωρημένοι κανονισμοί εμπρόσθιας πρόσκρουσης εισάγουν μια δομή δύο σταδίων για την αποφυγή συμβάντων τα τελευταία χρόνια όπου η δομή εμπρός πρόσκρουσης (FIS) έχει σπάσει κοντά στο κελί επιβίωσης μετά από μια αρχική πρόσκρουση, αφήνοντας το αυτοκίνητο απροστάτευτο για επακόλουθη πρόσκρουση.

Η προστασία από πλευρική σύγκρουση έχει αυξηθεί. Η νέα προδιαγραφή παρέχει βελτιωμένη προστασία από πλευρική σύγκρουση γύρω από το πιλοτήριο και υπερδιπλασιάζει την προστασία που παρέχεται από την πλευρά της κυψέλης καυσίμου. Επιπλέον, η βελτιωμένη προστασία από πλευρική σύγκρουση θα επιτευχθεί χωρίς προσθήκη βάρους.

Τα φορτία στον κρίκο ανατροπής έχουν αυξηθεί από 16G σε 20G, σε συμφωνία με άλλες κατηγορίες μονοθέσιων, και τα φορτία δοκιμής έχουν αυξηθεί από 141kN σε 167kN.

Τα φώτα στα ακροπτερύγια της πίσω πτέρυγας θα ομολογκαριστούν και θα είναι σημαντικά πιο ορατά/φωτεινά από τα τρέχοντα. Θα εισαχθούν πλευρικά φώτα ασφαλείας για να υποδεικνύουν την κατάσταση του ERS ενός αυτοκινήτου που έχει σταματήσει στη μέση της πίστας.

Η κεραία GPS μετακινείται για να βελτιωθεί η ευαισθησία και να επιτραπούν μελλοντικές εξελίξεις στην ενεργή ασφάλεια.

Βιωσιμότητα

Από το 2026 οι μονάδες ισχύος της Formula 1 θα λειτουργούν με πλήρως βιώσιμο καύσιμο, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για περιβαλλοντικά υπεύθυνους αγώνες και θέτοντας ένα νέο πρότυπο για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Αυτό το καύσιμο θα είναι “drop-in”, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε όχημα που κινείται με κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας μια λύση που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για τα αέρια του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών. Μέχρι το 2030 θα κυκλοφορούν 1,2 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε όλο τον κόσμο και το καύσιμο που αναπτύχθηκε για τη Formula 1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των εκπομπών σε βιομηχανική κλίμακα.

Η βιωσιμότητα θα βελτιωθεί μέσω της μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες ισχύος του 2026 και της στροφής προς τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% και θερμικής ενέργειας κατά 50%.

Οι κανονισμοί του 2026 είναι σύμφωνοι με τον στόχο της FIA για επίτευξη καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2030.

Οι κανονισμοί του 2026 πρόκειται να επικυρωθούν επίσημα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στις 28 Ιουνίου και ο Πρόεδρος της FIA Mohamed Ben Sulayem δήλωσε:

Σήμερα, η FIA ορίζει ένα εξαιρετικά συναρπαστικό μέλλον για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την κυκλοφορία ενός ολοκληρωμένου νέου συνόλου κανονισμών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 της FIA από το 2026 και μετά.

Μετά τη δημοσίευση των κανονισμών για τις μονάδες ισχύος 2026 πριν από δύο χρόνια, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τους κανονισμούς του πλαισίου ώστε να ταιριάζουν με τις ενεργειακές απαιτήσεις των νέων μονάδων ισχύος. Συνεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας στη Formula 1 και με τη βοήθεια των 10 ομάδων του αθλήματος και όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μοναδική αναθεώρηση που θα διασφαλίσει ότι το κορυφαίο μας πρωτάθλημα είναι ακόμη πιο σχετικό με αυτό που συμβαίνει στον κόσμο.

Οι κανονισμοί της μονάδας ισχύος έχουν ήδη οδηγήσει σε έναν αριθμό ρεκόρ κατασκευαστών μονάδων ισχύος (Ferrari, Mercedes, Alpine, Honda, Audi, Red Bull Ford Powertrains) που δεσμεύονται στο άθλημα. Και τώρα, σε συνδυασμό με τους κανονισμούς του πλαισίου που προβλέπουν ελαφρύτερα, πιο ευέλικτα αυτοκίνητα με καινοτόμες αεροδυναμικές λύσεις, δημιουργήσαμε ένα σύνολο κανονισμών που έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για τη βελτίωση των αγώνων αλλά και για να κάνουν το πρωτάθλημα ακόμα πιο ελκυστικό για κατασκευαστές μονάδων ισχύος, αυτοκινητοβιομηχανίας και τις υπάρχοντες ομάδες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των κανονισμών της F1 του 2026 είναι η προηγμένη τεχνολογία, η βιωσιμότητα και η ασφάλεια. Στόχος μας, μαζί με τη Formula 1, ήταν να παράγουμε ένα μονοθέσιο που θα ήταν κατάλληλο για το μέλλον της ελίτ της κατηγορίας του αθλήματος. Πιστεύουμε ότι πετύχαμε αυτόν τον στόχο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Formula 1, Stefano Domenicali, πρόσθεσε:

Αυτοί οι κανονισμοί σηματοδοτούν μια σημαντική στιγμή στο μέλλον του αθλητισμού μας, καθώς προσβλέπουμε σε μια νέα γενιά αυτοκινήτου και μονάδας ισχύος που στοχεύει να προσφέρει στους θαυμαστές μας πιο συναρπαστικούς αγώνες, με τα μονοθέσια να είναι το ένα πιο κοντά στο άλλο.

Η νέα υβριδική μονάδα ισχύος με βιώσιμο καύσιμο προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για τη παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς το καύσιμο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο και να μειώσει δραστικά τις εκπομπές. Αυτή η δυνατότητα είναι ένας από τους κύριους λόγους που θα έχουμε αριθμό ρεκόρ προμηθευτών κινητήρων στη Formula 1 το 2026.

Εισερχόμαστε σε αυτόν τον νέο κύκλο κανονισμών με το άθλημα σε πιο ισχυρή θέση από ποτέ, και είμαι βέβαιος ότι το έργο που έκανε η FIA για τη δημιουργία αυτών των κανονισμών θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του αθλήματος σε όλο τον κόσμο.

Σχολιάζοντας τους κανονισμούς του 2026, ο Τεχνικός Διευθυντής Μονοθεσίων της FIA, Νικόλας Τομπάζης, πρόσθεσε:

Με αυτό το σύνολο κανονισμών η FIA επιδίωξε να αναπτύξει μια νέα γενιά αυτοκινήτων που είναι πλήρως εναρμονισμένα με το DNA της Formula 1 – αυτοκίνητα που είναι ελαφριά, εξαιρετικά γρήγορα και ευέλικτα αλλά που παραμένουν στην αιχμή της τεχνολογίας, και για να το επιτύχουμε αυτό δουλέψαμε προς αυτό που αποκαλέσαμε “concept ευέλικτου αυτοκινήτου”. Στο κέντρο αυτού του οράματος βρίσκεται μια ανασχεδιασμένη μονάδα ισχύος που διαθέτει μια πιο ισορροπημένη κατανομή μεταξύ της ισχύος που προέρχεται από το στοιχείο εσωτερικής καύσης και της ηλεκτρικής ισχύος.

Στο σασί, καταφέραμε να μειώσουμε το μέγεθος και το βάρος του αυτοκινήτου κατά 30 κιλά, με αποτέλεσμα ένα πολύ πιο δυναμικό αυτοκίνητο. Επιπλέον, εισάγουμε δύο συναρπαστικά νέα χαρακτηριστικά για να βελτιώσουμε τους αγώνες: Tην ενεργή αεροδυναμική για την επίτευξη πολύ χαμηλής αντίστασης στις ευθείες και το σύστημα χειροκίνητης παράκαμψης που θα παρέχει στους οδηγούς μια έκρηξη ισχύος από την μπαταρία όταν είναι αρκετά κοντά στο αυτοκίνητο μπροστά τους.

Τα μονοθέσια του 2026 θα είναι πιο ελαφριά, πιο ισχυρά και πιο επικεντρωμένα στην ικανότητα του οδηγού. Οι Τεχνικοί Κανονισμοί της FIA Formula 1 του 2026 έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πιο κοντινούς αγώνες μεταξύ των οδηγών, να αυξήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων και να βελτιώσουν το θέαμα. Επιπλέον, έχουμε επιλέξει ένα υψηλότερο ηλεκτρικό στοιχείο της μονάδας ισχύος, ένα πιο αποδοτικό αυτοκίνητο συνολικά, και πλήρως βιώσιμα καύσιμα, ως μέρος της προσπάθειάς μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για το άθλημά μας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες ένα Toyota GR Corolla να σπάει κινητήρα και να παίρνει φωτιά

Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, σε έναν αυτοκινητόδρομο της Βόρειας Καρολίνας στην Αμερική, με τον οδηγό του ιαπωνικού hot hatch να αναφέρει ότι...

Επίσημο: Νέα BMW X3

Τη νέα γενιά της X3 παρουσίασε η BMW, με την τέταρτη γενιά του μοντέλου να προσφέρεται τόσο με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, όσο και...

Η Stellantis ανακαλεί 1.159.963 αυτοκίνητά της

Η Stellantis ανακαλεί 1.159.963 αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ και στον Καναδά επειδή μια δυσλειτουργία στο λογισμικό του ραδιοφώνου θα μπορούσε να εμποδίσει την εμφάνιση...