Οι νέοι κινητήρες της Toyota “αλλάζουν το παιχνίδι”

Σχετικά άρθρα

Εδώ και χρόνια η Toyota έχει ακολουθήσει μια διαφορετική στρατηγική από αυτή που ακολούθησαν οι άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση. Η Toyota που δεν ενστερνίστηκε ποτέ “το δόγμα” της “βίαιης” αλλαγής σε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά συνέχισε να επενδύσει κυρίως στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, παρουσιάζοντας πρόσφατα τους νέους κινητήρες που αναπτύσσει.

Ο Hiroki Nakajima, επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέρθηκε στους νέους κινητήρες 1,5 και 2,0 λίτρων ως μια πιθανή “λύση που αλλάζει το παιχνίδι”. Όπως τόνισε, οι νέοι κινητήρες “είναι εντελώς διαφορετικοί” σε σύγκριση με την τρέχουσα γενιά των κινητήρων εσωτερικής καύσης, με τον Nakajima να λέει πως η εργασία ανάπτυξης που έγινε για το υδρογονοκίνητο Mirai βοήθησε τους μηχανικούς να μάθουν περισσότερα για την θερμική απόδοση του κινητήρα.

Ο Nakajima δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη θερμική απόδοση, αλλά η Toyota έφτασε το 40% πριν από αρκετά χρόνια. Η Nissan έχει φτάσει στο 50% χάρη στην τεχνολογία e-Power με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να χρησιμεύει ως γεννήτρια για την φόρτισης της μπαταρίας αντί να δίνει κίνηση στους τροχούς.

Ο Nakajima ανέφερε ότι οι νέοι κινητήρες θα έχουν μικρότερη διαδρομή πιστονιού, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, τονίζοντας πως οι νέοι κινητήρες είναι σημαντικά μικρότεροι σε μέγεθος, κάτι που επιτρέπει στη βελτιστοποίηση του packaging, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν οφέλη και στην αεροδυναμική καθώς θα επιτρέψει χαμηλότερες γρίλιες, κάτι που βελτιώνει την ροή του αέρα.

Επιπλέον είπε πως οι νέοι κινητήρες έχουν αναπτυχθεί κυρίως με γνώμονα να χρησιμοποιηθούν σε υβριδικά σύνολα. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρία αποφάσισε οι κινητήρες να έχουν μικρότερη διαδρομή πιστονιού που είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλειες στην παραγόμενη ροπή, με τις απώλειες αυτές να υπερκαλύπτονται από τον/τους ηλεκτροκινητήρα/ηλεκτροκινητήρες.

Οι νέοι κινητήρες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2027, και εκτός από ορυκτά καύσιμα, οι κινητήρες θα μπορούν να καταναλώνουν βιοκαύσιμα, υδρογόνο, ακόμη και συνθετικά καύσιμα. Ο Nakajima ισχυρίζεται ότι αυτή η νέα οικογένεια κινητήρων “έχει πολύ χώρο να παίξει”, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά “μηχανολογικά κόλπα” που η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει προς το παρόν.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το Nissan Qashqai facelift ήρθε Ελλάδα, αναλυτικά οι τιμές του

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η στατική, πανελλήνια παρουσίαση του ανανεωμένου Qashqai, με την εισαγωγική εταιρία να ανακοινώνει τον αναλυτικό τιμοκατάλογο του δημοφιλέστατου μοντέλου της Nissan. Επιπλέον, η...