Η.Π.Α: Ένα στα πέντε τρακαρισμένα αυτοκίνητα βγαίνει ολική καταστροφή

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, το 21% των αυτοκινήτων που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα στις Η.Π.Α βγαίνουν ολική καταστροφή από τις ασφαλιστικές εταιρείες, γεγονός που αποτελεί πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με το 1980.

Αυτή η αύξηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με κυριότερους το εκτοξευμένο κόστος επισκευών, το οποίο επηρεάζεται από την άνοδο των τιμών εργασίας και υλικών, αλλά και από την εξάπλωση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS) στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Η αντικατάσταση και η βαθμονόμηση των αισθητήρων και των καμερών που απαιτούνται για την λειτουργία των ADAS, μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ, καθιστώντας την επισκευή οικονομικά ασύμφορη σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς.

Επιπλέον, η χρήση όλο και περισσότερων αερόσακων έχει εκτοξεύσει το κόστος επισκευής. Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τείνουν να έχουν υψηλότερο κόστος επισκευής συγκριτικά με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, εξαιτίας του κόστους της μπαταρίας.

Οι συνέπειες αυτής της τάσης είναι σοβαρές για τους οδηγούς. Το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου έχει εκτοξευθεί κατά 24% το 2023. Για τους οδηγούς που έχουν αγοράσει με δάνειο το αυτοκίνητό τους, ένα ατύχημα που θα βγάλει ολική καταστροφή το αυτοκίνητο μπορεί να τους αφήσει με χρέος που ξεπερνά την αξία του οχήματος. Επιπλέον, η αγορά νέου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, λόγω των αυξημένων τιμών.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με το ποσοστό των τρακαρισμένων αυτοκινήτων που θα βγαίνουν ολική καταστροφή να αναμένεται πως θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Οι μόνες κερδισμένες της υπόθεσης είναι οι εταιρείες δημοπρασιών τρακαρισμένων αυτοκινήτων, όπως η Copart, οι οποίες επωφελούνται από την αύξηση των διαγραφών των αυτοκινήτων, με τις μετοχές τους να παρουσιάζουν άνοδο 23% τον τελευταίο χρόνο και 1.110% τη τελευταία δεκαετία.

[Photo credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το νέο Apple CarPlay αποτελεί ουσιαστικά λογισμικό για όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου

Στο περιθώριο του φετινού WWDC, η Apple ανακοίνωσε μια σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων για το CarPlay, που ενσωματώνεται ακόμη περισσότερο στις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Το CarPlay...