Μικρή μείωση στους νέους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω τους προτεινόμενους δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού έλαβε περισσότερες πληροφορίες από τις επηρεαζόμενες εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι νέοι προσωρινοί συντελεστές που θα προστεθούν στον υφιστάμενο δασμό 10% είναι:

Δασμοί SAIC Geely BYD
Παλιοί Δασμοί 38,1% 20% 17,4%
Νέοι Δασμοί 37,6% 19,9% 17,4%

Άλλοι παραγωγοί ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα που συνεργάστηκαν με την έρευνα θα υπόκεινται σε σταθμισμένο μέσο δασμό 20,8%, ενώ οι εταιρείες που δεν συνεργάστηκαν θα αντιμετωπίζουν πρόσθετη εισφορά 37,6%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ενημέρωσε τις εταιρείες νωρίτερα αυτό το μήνα για τους δασμούς. Η ανακοίνωση ακολούθησε έρευνα για τις επιδοτήσεις που έχουν δώσει η Κίνα και οι υποστηριζόμενες από το κινεζικό κράτος τράπεζές της προς όφελος των κατασκευαστών.

Οι προσωρινοί δασμοί πρόκειται να εισαχθούν στις 4 Ιουλίου με τους οριστικούς δασμούς να ξεκινούν τον Νοέμβριο. Η Tesla ενδέχεται να λάβει έναν ατομικά υπολογισμένο συντελεστή δασμού σε αυτό το οριστικό στάδιο, μετά από αίτημα για δειγματοληψία.

Η Κίνα έχει απειλήσει με αντίποινα και έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένη έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος. Τα ευρήματα μιας έρευνας για τα οινοπνευματώδη ποτά της ΕΕ αναμένεται επίσης τους επόμενους μήνες. Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να πλήξει γεωργικά προϊόντα, αεροπλοΐα και αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.

Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες και κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν πιέσει την ΕΕ και την Κίνα να διαπραγματευτούν.

Οι δύο πλευρές διαβουλεύονται επί του παρόντος για μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά για την ΕΕ οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να αντιμετωπίζει το υποκείμενο ζήτημα.

Το Πεκίνο προσπάθησε να μετατρέψει τις συζητήσεις σε όχημα για απόσπαση ανταλλαγμάτων και προσπαθεί να διχάσει τα κράτη-μέλη, πιέζοντάς τα διμερώς.

Οι προσωρινοί δασμοί εισάγονται μέσω εγγύησης και θα εισπραχθούν μόνον εάν και εφόσον επιβληθούν οριστικοί δασμοί, ανέφερε η ΕΕ σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του πρέπει να λάβει τα εύσημα για την πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Κίνας σχετικά με τους προγραμματισμένους δασμούς του μπλοκ στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής.

Διασφαλίσαμε ότι τα δύο τρένα δεν ταξιδεύουν απλώς το ένα προς το άλλο για να συγκρουστούν, αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα συζητήσουν πλέον για μια κοινή προσέγγιση στο ζήτημα των δασμών στα αυτοκίνητα,

ανέφερε ο κ. Σολτς μιλώντας στη Μπούντεσταγκ, κάτω σώμα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Photo credit: depositphotos.com]

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

1 στα 3 αυτοκίνητα το 2030 παγκοσμίως θα είναι κινέζικο

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να συνεχίσουν την ταχεία επέκτασή τους εκτός της εσωτερικής αγοράς τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου...

Η Fisker ανακαλεί 12.523 Ocean παγκοσμίως

Η Fisker ανακαλεί 12.523 Ocean για να διορθώσει ένα πρόβλημα όπου οι εξωτερικές χειρολαβές των θυρών μπορεί να κολλήσουν και να μην ανοίξουν. Αυτή...

Νέα μπαταρία που φορτίζει σε λιγότερο από 5 λεπτά

Πέρυσι, η startup Nyobolt με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε έναν πολύ τολμηρό ισχυρισμό, πως αναπτύσσει ένα σπορ ηλεκτρικό πρωτότυπο, η μπαταρία του οποίου...