Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο 0-400-0 χλμ/ώρα με υπογραφή Koenigsegg Jesko Absolut

Σχετικά άρθρα

H Koenigsegg μόλις ανακοίνωσε ότι η Jesko Absolut έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη διαδικασία 0-400-0 χλμ/ώρα, που σημαίνει επιτάχυνση από στάση έως τα 400 χλμ/ώρα και άμεση ακινητοποίηση από αυτήν την ταχύτητα.

Πιο συγκεκριμένα νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 27 Ιουνίου, σε ένα αεροδρόμιο στο Οrebro της Σουηδίας, ένα Koenigsegg Jesko Absolut οδηγούμενο από τον εργοστασιακό οδηγό δοκιμών, Markus Lundh, έκανε πολλά νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα πλήρως αναγνωρισμένο όχημα παραγωγής.

Με επιτάχυνση, από στάση, μέχρι τα 412,72 χλμ/ώρα και πάλι στα 0 χλμ/ώρα, το Jesko Absolut κατάφερε να πετύχει τα ακόλουθα ρεκόρ αυτοκινήτου παραγωγής:

  • 0-400-0 χλμ/ώρα σε 27,83 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι 0,98 δευτερόλεπτα γρηγορότερο από το ρεκόρ των 28,81 δευτερολέπτων για το ίδιο επίτευγμα που σημειώθηκε το 2023 από το Koenigsegg Regera στο ίδιο αεροδρόμιο. Η σχεδίαση ελάχιστη κάθετης δύναμης του Jesko Absolut (με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd μόλις 0,278) βοήθησε το αυτοκίνητο να κάνει το 0-400 χλμ/ώρα σε μόλις 18,82 δευτερόλεπτα (έναντι 20,68 δευτ. για τη Regera).
  • 0-250-0 μίλια/ώρα σε 28,27 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι 1,33 δευτερόλεπτα ταχύτερο από το ρεκόρ της Regera το 2023. Το σπριντ 0-250 μίλια/ώρα (402,3 χλμ/ώρα) επιτεύχθηκε σε 19,20 δευτερόλεπτα.

Το Jesko Absolut ήταν όπως ακριβώς πωλείται στους πελάτες της εταιρίας, εκτός από ένα roll cage που τοποθετήθηκε για την προστασία του οδηγού, συν ένα κάθισμα από την One:1, που προτιμούσε ο οδηγός. Λειτουργούσε με καύσιμο E85 και ήταν εφοδιασμένο με ελαστικά Michelin Cup2 R. Οι χρόνοι καταγράφηκαν και επαληθεύτηκαν χρησιμοποιώντας εξοπλισμό από την Racelogic, με επαλήθευση των δεδομένων από τα κεντρικά γραφεία της Racelogic στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σουηδικό hypercar παίρνει κίνηση από τον V8 5,0-λίτρων twin-turbo κινητήρα απόδοσης 1.280 ίππων με 1.000 Nm ροπής όταν καταναλώνει βενζίνη και 1.600 ίππων με 1.500 Nm ροπής όταν καταναλώνει E85. Ο κινητήρας συνδυάζεται με το 9-τάχυτο LST αυτόματο κιβώτιο που υπόσχεται “αστραπιαίες” αλλαγές.

Το bodykit του Jesko Absolut είναι νέο και έχει αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,278 Cd. Η Koenigsegg επένδυσε περισσότερες από 3.000 ώρες αναλύοντας αεροδυναμικά το bodykit, ενώ δαπάνησε επιπλέον 5.000 ώρες για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αυτοκινήτου.

Είναι σε θέση να παράγει έως 1.400 κιλά κάθετης αεροδυναμικής πίεσης. Τα 800 κιλά τα παράγει στα 250 χλμ/ώρα και τα 1.000 στα 275 χλμ/ώρα. Να σημειωθεί πως το πίσω μέρος του Jesko Absolut έχει επεκταθεί κατά 8,5 εκατοστά σε σύγκριση με το Jesko.

Το Jesko Absolut ζυγίζει μόλις 1.320 κιλά στεγνό χάρη στην εκτενή χρήση carbon, με την Koenigsegg να ισχυρίζεται πως ο ιδιοκτήτης της μπορεί να το οδηγεί ως το καθημερινό του αυτοκίνητο. Φορά ζάντες 21″ με ελαστικά διαστάσεων 325/30, έχει πιο συμπαγή ανάρτηση, που μπορεί να μαλακώσει για τις ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης, με την πίσω αεροτομή του Jesko να απουσιάζει, με το Jesko Absolut να διαθέτει δύο πτερύγια, εμπνευσμένα από το μαχητικό αεροσκάφος F-15.

Μιλώντας για το ρεκόρ και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου για περισσότερα, ο Christian von Koenigsegg είπε:

Αυτό το ρεκόρ επικύρωσε την ακρίβεια της προσομοιωμένης και υπολογισμένης απόδοσης του Jesko Absolut, η οποία μας δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να είναι το ταχύτερο, πλήρως αναγνωρισμένο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Τώρα όλα εξαρτώνται από τη δοκιμή ελαστικών, την ανάπτυξη και έγκριση, προτού επιτέλους μπορέσουμε να κάνουμε μια προσπάθεια για το ρεκόρ τελικής ταχύτητας.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε να δούμε τι είδους ρεκόρ μπορεί να πετύχει το Jesko Attack, δεδομένης της εκπληκτικής του απόδοσης στην πίστα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Renault παρουσιάζει το Grand Koleos, αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Geely

Θυμάσαι τη Renault Samsung Motors; Τον Μάρτιο του 2022, ο κορεατικός βραχίονας της γαλλικής μάρκας απέρριψε το όνομα της δημοφιλούς ηλεκτρονικής μάρκας και τη...

Το Nissan Qashqai facelift ήρθε Ελλάδα, αναλυτικά οι τιμές του

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η στατική, πανελλήνια παρουσίαση του ανανεωμένου Qashqai, με την εισαγωγική εταιρία να ανακοινώνει τον αναλυτικό τιμοκατάλογο του δημοφιλέστατου μοντέλου της Nissan. Επιπλέον, η...